HATÁRTALANUL! HETEDIKESEKNEK

 

HATÁRTALANUL! Hetedikeseknek  – Országos Tanulmányi Kirándulás

 2019. október 07 – 11. (5nap/4éj) - Románia

Iskolánk már harmadik alkalommal nyert a Határtalanul! Hetedikeseknek pályázatán. Az idei évben 3 801050 Ft-ot nyert iskolánk, mely révén az idei hetedikes évfolyam tanulóival kirándulunk Székelyföldön és Szászföld szépséges tájain. 5 napos utunk során  földrajzi, magyar irodalmi, történelmi, néprajzi – népművészeti vonatkozású helyekkel ismerkedünk. Rendkívül tartalmas és színes programnak nézünk elébe.

 Tervezett program: 1 nap: A Rákóczi-szabadságharc kezdete előtt, illetve a felkelés idején is az egyik legfőbb kérdés Erdély helyzete volt. A határátlépés után bemutatjuk az országrész, és az itt élő nemzetiségek szerepét a szabadságharcban. Nagyváradon meglátogatjuk a székesegyházat. Rövid fotószünet a Király-hágón. Nagy kirándulást teszünk a Tordai-hasadékban, itt található a Balika barlang, amelyet II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelem kapitányáról neveztek el. Kisebb megállókkal folytatjuk utunkat Parajdra.

2 nap: Látogatás egy gyergyói magyar iskolába: Ismerkedünk, bemutatjuk egymásnak településeinket. A Rákóczi-emlékév kapcsán előadjuk a kis műsorunkat. Erdély legnevezetesebb természeti látnivalójához, a Békás-szorosba vezet az utunk, majd a szoros bejárata előtti, legendákkal övezett, hegyomlás által keletkezett Gyilkos-tónál sétálunk. Szállás: Gyergyószentmiklóson.

3 nap: Csíksomlyóra látogatunk, utána a Szent Anna tóhoz kirándulunk. Része a Mohos Természetvédelmi Területnek, amely a Csomád két kráterét foglalja magába. A másik kráterben a Mohos-tőzegláp található. Alsócsernátonban látogatást teszünk Székelyföld leggazdagabb skanzenjében, a Haszmann Pál Múzeumban. Este Sepsiszentgyörgyön vetélkedőt szervezünk a Rákóczi-emlékév kapcsán, különös tekintettel a szabadságharc erdélyi vonatkozásaira.

 4 nap: Prázsmáron megtekintjük a lenyűgöző szász erődtemplomot, majd városnéző séta Brassóban. Törcsváron a káprázatos szász határvárnál megemlékezünk arról, hogy amikor  II. Rákóczi György harmadszorra is Erdély fejedelme lett, Mikes Mihály seregével éjjel váratlanul megjelent a vár alatt, székely katonái megmászták a falakat, és Törcsvárt elfoglalták. Nagyszebenben lesz a szállásunk.

5 nap: Nagyszebenben megemlékezünk a történelmi eseményekről - 1659-ben II. Rákóczi György ostromolta. 1688-ban itt hódoltak az erdélyi rendek I. Lipót császárnak, lemondva a török védnökségről. 1690-ben itt választották fejedelemmé Thököly Imrét, majd a várak királyához utazunk Vajdahunyadra, Temesvári sétával zárjuk erdélyi utazásunkat. A tanulmányi kirándulást követően fényképes beszámolóval jelentkezünk.

  

Vecsés, 2019. augusztus 28.                                      

Molnár Melinda, projektvezető