KUNTERBUNTE SCHWABENWOCHE

Advent wir sind bereit

Advent, Advent, wir sind bereit,
die Tannen sind schon leicht verschneit.
Adventskranz und Kalender sind gebastelt,
Stollen, Plätzchen und Kuchen gebacken.
Die Kerzen glänzen, kommt ganz schnell!
Der Himmel ist jetzt immer hell.

( Monika Minder)

Ezzel a szép adventi verssel indul iskolánk idei projektje, amely az adventi időszakot öleli fel.

Az adventi időszak négy héttel karácsony (december 25.) előtt kezdődik, avagy Szent András apostol napjához, november 30-hoz, eső legközelebbi vasárnap.

Ez az időszak a ráhangolódás, elmélyülés ideje. Szívünk megtelik örömmel, várakozással. Az advent szó jelentése eljövetel, ami a latin adventus Domini, kifejezésből származik, ami annyit tesz, „az Úr eljövetele”. Projektünkben a nevezetesebb napokat fogjuk érinteni, ezen a napon András napját, de Borbála, Luca napja, valamint a Mikulás és a betlehemezés sem hiányozhat.

Adventi időszak mézeskalács nélkül? Lehetetlen!

Adventi projektünk utolsó programja a mézeskalácssütés.

December 14.

Adventi ünnep az iskolánkban

Az adventi projektünk egyik csúcspontja volt a szombaton előadott adventi műsorunk. Reméljük, hogy erre a pillanatra sikerült a mindennapok rohanó szürkeségéről vendégeinknek megfeledkezni, és az előadás ünnepi hangulatából egy csipetet magukkal vinniük.

December 13.

Luca-napján mindenki elültethette a saját Luca-búzáját.

A Luca napjához sok hiedelem és szokás kapcsolódik, ilyen a Luca-búza ültetése is. Virágcserépbe, vagy egy tálra szórták a magokat, majd védett, meleg helyre tették és egészen karácsonyig öntözték. Ha karácsony napjára sűrű, hosszú szára lett, akkor a következő évben gazdag, bőséges termés volt várható.

December 12.

Betlehemezés

Projekthetünket a 6.c osztály által előadott hagyományos vecsési német nyelvű betlehemes játéka színesítette.

December 9.

A mai napon „Állatok a jászolnál” című német nyelvű színházi előadást tekinthették meg iskolánk tanulói, Frank Ildikó és Sólyom Bence előadásában.

December 6.

A magyarországi németek Mikulása is megérkezett iskolánkba. 

 

December 5.

Ki is az a Mikulás? Honnan ered Mikulás ünnepe?

A mai napon erre kerestük a választ.

 

December 4. Borbála napja

Ez a nap is megfelelő nap volt a jövendőmondásra. Éjfélkor vagy hajnalban kimentek a lányok és az asszonyok a kertbe vagy az udvarra és néhány gyümölcságat, pl. sárgabarack – alma – mandula -cseresznye- vagy barackfáról levágtak. Ennek hangtalanul kellett megtörténnie, anélkül, hogy valakivel is beszélnének vagy megszólítanának valakit, mert úgy tartották, hogy csak így teljesülhet a jóslat. A Borbála-ágat egy befőttes üvegbe állították és meleg helyre tették. Ha karácsonyra kivirágzott, a lányoknál azt jelentette, hogy a következő évben férjhez mennek, ha az ágat egy asszony szakajtotta le, akkor az eljövendő évben gazdag termést várhattak. Szerencsétlenséget jelentett, ha az ág nem hozott virágot.  

A bányászok és a hadsereg is Szent Borbálát tekintik védőszentjüknek.

 

András-napjához kötődő szokások

Ki lesz a párom?
A népi hagyományok egyik jeles napja volt a november végére eső András-nap. Több okból is. Egyrészt, mert ekkor az emberek Szent András apostolra és vértanúra, a keleti egyház védőszentjére emlékeztek, aki Jézus első tanítványa, Szent Péter testvére volt. A másik ok, amiért kiemelt figyelmet kapott, hogy e naphoz legközelebb eső vasárnap volt az egyházi év, az advent kezdete, ami a karácsonyra való felkészülés, tágabb értelemben a reményteli várakozás, a befelé fordulás, a lélek ünnepe. Harmadrészt pedig, amiért András-napját elsősorban a fiatalok várták, az nem más, minthogy a hiedelem szerint ekkor megtudhatták, ki lesz majd a házastársuk.

Jóslási praktikák
A különböző vidékeken más-más férjjósló praktikák voltak szokásban. Sokfelé járta az a szokás, hogy a lányok gombócot vagy derelyét főztek, majd kis cédulákra különböző férfinevet írtak. Belegyúrták a tésztába, és kifőzték. Azt, ami először jött fel a víz tetejére, kikapták, és megnézték, melyik nevet tartalmazza. Mert az lesz majd a férj neve is. 
A férjjóslás másik ismert módja az ólomöntés volt. A forró ólmot vízbe öntötték, és megnézték, milyen forma jön ki, és ebből igyekeztek kitalálni a jövendőbelijük foglalkozását. 
Az almamagot is felhasználták a jósláshoz. A lányok András-nap előtt igyekeztek minél több almát enni. A magokat aztán összegyűjtötték, papírba csomagolták, és András-nap estéjén a párnájuk alá tették, remélve, hogy megálmodják, ki lesz a férjük. 
Természetesen a legények is kíváncsiak voltak arra, ki lesz a párjuk. Náluk az a szokás járta, hogy 13 cédulára különböző lányneveket írtak fel, amiket azután egyesével, Luca-napjáig eldobáltak. Az utolsónak maradt cédulán volt olvasható, melyik lány lesz a feleség.

Jóslás viasszal

Jóslás gombócokból