TRACHTTAG A GRASSALKOVICH ISKOLÁBAN

Évek óta nagy népszerűségnek örvend iskolánkban is a kezdeményezés, mely szerint az év egy napján, idén április 30-án, kiválasztunk egy népviseleti ruhadarabot vagy kiegészítőt, összekombináljuk a hétköznapi öltözékünkkel, és egész nap vagy egy napszakban hordjuk. Így ünnepeljük a magyarországi német népviseletet, bizonyítva azt a tényt, hogy a múlt darabjai fontos részei a jelennek. Megpróbáljuk ilyen módon is őrizni a hagyományt.

Alsós és felsős osztályok egyaránt, és iskolánk pedagógusai közül is néhányan képviseltették magukat a programon, mely egységet kovácsol úgy, hogy nem kell hozzá összejönnünk egy térbeli rendezvényen. Képek, tablók készültek, sőt idén még videófelvétel is került iskolánkból feltöltésre a TrachTag 2021 eseményhez, melyet a Zentrum, a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ hirdet meg immáron hetedik éve. A felsős tanulók idén, ahogy tavaly is otthon készítették el képeiket, hiszen ők digitálisan tanulnak továbbra is. Az alsósok részben otthonról, nagyrészt azonban a hatályos egészségügyi előírásokat figyelembe véve az iskolában készültek erre a különleges alkalomra.

Az osztályokat képviselő gyerekek fényképeiből csoportképet állítanak össze az osztályfőnökök és a népismeretet tanító tanárok, az így elkészült montázsok örök emlékként megmaradnak nemcsak iskolánkban, hanem  a Zentrum archívumában. Osztályommal, akik most nyolcadikosok (8.c), ötödik óta népszerűsítjük a megmozdulást, mindig nagy örömmel és kedvvel készültek erre az áprilisi alkalomra. Bízom benne, hogy mi is hozzájárultunk ahhoz, hogy egyre több vállalkozó kedvű diákunk csatlakozik, és mutatja be ötletesebbnél ötletesebb öltözetét, és most már olyan helyszíneken bemutatva, amik a nemzetiség életéhez kapcsolódnak, kapcsolódtak: a tájház környékén és udvarán, egy-egy mezőgazdasági munkához kapcsolódó környezetben. A mai modern életmódhoz is alkalmas a nemzetiségi viselet, hiszen fénykép készült például arról, hogyan lehet gördeszkázni Trachtban. Külön öröm, hogy már elsősök is jeleskedtek a bemutatón, a nagyobb korosztályokból harmadiktól nyolcadik osztályig minden évfolyamon volt résztvevő, akiknek képei, videói megtalálhatók az esemény Facebook oldalán és az Instagramon is.

 

Lahocsinszky Nóra
népismeret és német szakos tanár