A NÉMET NEMZETISÉGI VERS- ÉS PRÓZAMONDÓ VERSENY KISTÉRSÉGI VECSÉSI FORDULÓJA

A német nemzetiségi vers- és prózamondó verseny kistérségi vecsési fordulója

Iskolánk már több, mint 15 éve rendezi meg, az ÉMNÖSZ által meghirdetett országos német nemzetiségi vers- és prózamondó verseny kistérségi fordulóját.

A körzetünkbe tartozó településekről, 3 helyszínről Újhartyánból, Gödöllőről és Kerepesről érkeztek hozzánk diákok és felkészítő tanáraik. 63 gyerek mérte össze tudását irodalmi és tájnyelvi német kategóriákban.

A zsűrik a felkészítő tanárok mellett meghívott vendégeinkből alakultak. A partneróvodáinkból érkező óvónénik, nyugdíjas kollégáink évről évre megtisztelnek jelenlétükkel, segítő munkájukkal. Természetesen arra nagyon odafigyeltünk, hogy még véletlenül se forduljon elő érintettség.

A versenyt a magyar és a magyarországi németek himnuszának közös eléneklésével kezdtük és köszöntöttük vendégeinket. Ezután a versenyzők korcsoportonként elvonultak a versenyhelyszínekre. Amelyik csoport végzett, az egy kis vendéglátásban részesült, pogácsát és innivalót fogyasztott. S amíg még várakoztak a többi versenyzőre, addig az idén is kézműves foglalkoztatóval tölthették el az időt a gyerekek. 

A verseny nyílt keretek között zajlott, nemcsak a felkészítő tanárok, hanem az érdeklődő szülők is végig hallgathatták a vers- és prózamondásokat.

Végül az eredményhirdetésen minden kategória zsűrije elmondta, hogy nagyon szépen felkészültek a gyerekek, nem volt könnyű döntést hozniuk. Figyelték a kiejtést, a szöveghűséget, a hangsúlyt és az előadásmódot, s ezek után alakult ki a továbbjutás sorrendje.

Mundartban az idén újra csak a mi iskolánk diákjai indultak. Nem könnyű feladat ez senkinek sem, sajnos egyre kevesebben vállalják, mert a felkészüléshez egyre nehezebb segítséget találni, egyre kevesebben beszélik a tájnyelvi németet. Nagyon büszkék vagyunk azokra a tanulókra, akik még így is bevállalják és megtanulják a verseket vagy szövegeket. 8 diákunk indult ebben a kategóriában, az igazi megmérettetés a megyei fordulóban vár rájuk.

Kategóriánként az első három (HD1-2, HD3-4 kategóriában mivel 4-4 fő juthatott tovább, így őket is) helyezettet díjaztuk. A jutalmazottak között kiosztottunk könyveket Josef Michaelis-től, Robert Becker-től, Áts Erikától, illetve egy kis csokoládét.

A versenyben résztvevő iskoláknak, a felkészítő tanároknak ajándékba adtunk Vecsési Kalendáriumot, Vecsési sváb konyha c. könyvet, csokoládét, illetve a svábok kedvenc növényének, a rozmaringnak egy kis ágát.

Köszönjük szépen az ÉMNÖSZ, a vecsési NNÖK és iskolánk vezetőségének a hozzájárulását a verseny megrendezéséhez, jutalmazásához.

Egy jól sikerült, eredményes rendezvényt tudhatunk magunk mögött.

Bízunk benne, hogy jövőre is sor kerülhet a területi forduló megrendezésre.

Sok sikert kívánunk minden továbbjutott versenyzőnek!

 

Iskolánkat képviseli a megyei versenyen:

Hochdeutsch kategóriában:

 1. Váradi Lili 1.c
 2. Erdélyi Zsófia 2.b
 3. Czotter Gréta Boróka 2.c
 4. Gombos Eszter 4.c
 5. Leidecker Laura 4.b
 6. Madarasi Luca 4.b    
 7. Kurucz Lili 6.a
 8. Csabai-Virág Holli 7.b

Mundartban:

 1. Dobozi Panka 1.a
 2. Horváth Regina Mira 1.a
 3. Laszlovszky Barnabás 1.b
 4. Istók- Fenyvesi Bence 5.a
 5. Geszler Kamilla 5.b
 6. Szegedi Lotti 5.b
 7. Petz Gréta Liza 6.b               
 8. Istók-Fenyvesi Luca 7.a

Köszönjük szépen eddigi munkájukat, tanáraik felkészítését!

Sok sikert kívánunk nekik a megyei fordulóban!     

 

 

Vecsés, 2024. 03. 11.                                                      

Gombosné Simon Amanda
német munkaközösség vezető