Tel.: +36 29-351-347 Fax:+36 29-550-300

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • PÁLYÁZATOK
 • ERASMUS+

ERASMUS

Sikeres európai uniós Erasmus + projekthét a Grassalkovich Antal Német Nemzetiségi és Kétnyelvű Általános Iskolában

 

Iskolánk régóta szeretett volna egy olyan cserediák programot, amelyben tanulóink német anyanyelvű gyermekekkel tudnak kommunikálni, megismerik más országok kultúráit és bepillantást nyernek oktatási rendszerükbe. Ez az álom valóra vált, hisz az ausztriai NMS Lavamünd Iskolával karöltve megnyertünk egy két éves Erasmus + iskolai partnerségi pályázatot, amelyet az Európai Unió támogatott. Az első közös projekthétre március 9-14-ig Vecsésen került sor.

 A tolerancia elősegítése egy fiatal, erős Európáért - Toleranz fördern für ein junges, starkes Europa című projektünk négy fő pilléren nyugszik. Elsődleges célunk az osztrák és magyarországi németek tánc-, zene és énekhagyománya közötti hasonlóságok és különbségek megismerése. Ezért kapott kiemelten fontos szerepet Fazekasné Gombár Mónika vezetésével a vecsési német népdalok és néptáncok közös megtanulása, amelyeket a találkozó záróakkordjaként március 13-án iskolánk aulájában mutattunk be diákjainknak és a cserediákokat fogadó szülőknek. A záró rendezvényen Szlahó Csaba, Vecsés város polgármestere németül köszöntötte a vendégeket és további sikeres együttműködést kívánt a két iskolának. Nagy öröm volt számunkra, hogy rendezvényünkön a Landesrat elnöke és Taksony város polgármestere, Kreis László harmonikán kísérte osztrák-magyar kis kórusunkat. A szoros programrend szerint csak igen kevés időnk volt a vecsési énekek és táncok megtanulására, így még jobban örültünk a hangos vastapsnak. Köszönet Gombosné Simon Amandának és Zehetmayer Adriennek, akik a táncok betanításában segítettek.

Diákcserénk másik fontos alappillére, hogy megismertessük a diákokkal a két ország történelmi és kulturális nevezetességeit, hagyományait. Vasárnap ellátogattunk Máriabesnyőre, ahol megtekintettük a vecsésiek régi zarándokhelyét, a Máriabesnyői Nagyboldogasszony Bazilikát, ahová még Sissy királyné is gyakran ellátogatott lovas hintóján. Ezután Gödöllőre vitt utunk, ahol a Gödöllői kastély pompásan és korhűen berendezett szobáiban egy érdekes német nyelvű idegenvezetéssel sok újdonságot és titkot tudhattunk meg iskolánk névadójáról, Grassalkovich Antalról és a habsburg uralkodók családjairól. Ez a program nagyon tetszett az osztrák diákoknak is, hisz ők most egy másik aspektusból hallották közös történelmünk fontos eseményeit. Őrbottyánban, Magyarország egyetlen harangöntödéjében Gombos Miklós mesélt nekünk a harangok történetéről, majd megnézhettük a hat hónapig tartó harangkészítés fontos fázisait és felcsendültek egy mesés harangjáték harangjai is. Vecsést egy stadtrally feladatain keresztül ismerték meg vendégeink. Csereprogramunk záró kulturális része pedig Hanti Mirtill tanárnő vezetésével egy budapesti városnézés volt.

Hétfőn iskolánk igazgató asszonya, Sárdi Krisztina köszöntötte lavamündi vendégeinket, majd Silvia Urban, osztrák projektvezető köszöntője után a vendégek egy rövid kisfilmben mutatták be az iskolájukat a vecsési közönségnek. Hétfőn és kedden a kulináris élvezeteké volt a főszerep, hisz a vecsési gasztronómiai hagyományok bemutatása projektünk harmadik fontos részét képezik. Gombár József vezetésével osztrák vendégeink is kipróbálhatták, hogyan kell ízletes vecsési töltött káposztát készíteni, mindenki több gombócot is begöngyölt a savanyú káposzta leveleibe. Amíg a híres, vecsési finomság megfőtt, addig a gyerekek egy nagy fehér vászontablót festettek programjaink helyszíneiről. Kedden pedig Petz Márton vendégei lehettünk, aki vendégházában a rétes nyújtását, töltését és sütését is bemutatta. Végül fenséges kóstolót is kaptunk, amelyet egy vecsési német népdallal és egy karintiai népdallal hálált meg közös kis kórusunk.

Német nemzetiségi iskolaként fontos számunkra, hogy tanulóink nyelvismerete széleskörű legyen. Ezért vendégeinkkel elkészítettünk egy német-osztrák szótárat lapbook formájában, ahol a két ország nyelvi különbségeire fókuszáltunk Silvia Urban, Michaela Stocker, Andrea Hassler, valamint Virrasztó Gyöngyike, Fazekasné Gombár Mónika és Hanti Mirtill  tanárnők segítségével. Emellett egy német-magyar jövevényszavakból álló szószedetet is összeállítottunk, amelyhez Konda Orsolya tanárnő német óráján tett hospitálásunk is nagy segítségünkre volt. A projekthét minden napjáról készített fényképeket Hanti Mirtill, ezeket egy folyamatosan bővülő fotókiállításban nézhették meg a tanulók a főbejáratnál. A nyelvismeretek fejlesztését és az IKT eszközök tanításban való felhasználását segíti elő az eTwinning programm, az az új internetes felület, amelyet Erasmus+ projektünk honlapjaként használhatnak a tanárok és a diákok egyaránt.

Sok új élménnyel és tudással gazdagodva fejeztük be első közös projekthetünket az NMS Lavamünd iskolával. Köszönet minden kollegának, aki segítette munkánkat ezen a héten és minden kedves szülőnek, aki vállalta, hogy ezekben a napokban vendégül lát egy osztrák diákot az otthonában. Májusban mi utazunk majd Lavamündbe és már alig várjuk, hogy megismerhessük a karintiaiak zenei, történelmi és gasztronómiai hagyományait!

Fazekasné Gombár Mónika

Projektvezető

 

A Grassalkovich AntaI Német Nemzetiségi és Kétnyelvű Általános Iskola Erasmus + partnerségi pályázatot nyert az ausztriai NMS Lavamünd iskolával

Idén szeptemberben megnyertünk az Erasmus+ két évre szóló, iskolák közti partnerségi pályázatát az ausztriai NMS Lavamünd iskolával. Iskolánkban a pályázat írója és koordinátora Fazekasné Gombár Mónika, aki az osztrák koordinátor iskolával karöltve nyújtotta be Brüsszelbe az Európai Unió által támogatott Erasmus + pályázatát. A projekt, melynek címe A tolerancia elősegítése egy fiatal, erős Európáért lehetőséget ad két éven át iskolánk tanulóinak, hogy diákcsere program keretében elmélyítsék német nyelvtudásukat, megismerjék a karintiai emberek kultúráját és hospitálások során betekintést kapjanak az osztrák iskolarendszer sajátosságaiba. Természetesen hozzánk is ellátogatnak majd az osztrák gyerekek, akik óralátogatáson és közös kulturális programokon vesznek majd részt. A partnerségi kapcsolat lényege, hogy a programban résztvevő diákok és tanárok tapasztalata és tudása a zenei kultúra, a nyelvismeret és az információs eszközök tanításban való használata terén bővüljön. Német nemzetiségi iskolaként szeretnénk megismerni a közös kulturális gyökereinket, miközben megtanítjuk a másiknak a sajátosságainkat, az egyedi hagyományainkat is. Erre kiváló lehetőség ez az Erasmus + program.

Októberben a projektcsapatunkkal (Hanti Mirtill, Virrasztó Gyöngyi, Fazekasné Gombár Mónika) és iskolánk igazgatójával, Sárdi Krisztinával látogatást tettünk partneriskolánkban a Lavamündben. A festői szépségű táj, a Dráva melletti kisváros nyugodtsága, az osztrák kollegák kedvessége és vendégszeretete mindenkit elbűvölt. Internetes e Twinning szakmai továbbképzéseken is részt vettük, amely ennek a programnak egyik fontos kommunikációs alappillére. Klagenfurtban, a tartományi fővárosban pedig városnézést szerveztek nekünk vendéglátóink. A személyes beszélgetések során sikerült a két iskolarendszer közötti hasonlóságokat és különbözőségeket felvázolni, az előttünk álló két év programjait megtervezni és a következő személyes találkozónkat előkészíteni. Decemberben ugyanis mi látjuk majd vendégül Vecsésen az osztrák tanárokat.

Cikk: Fazekasné Gombár Mónika

Fotók: Novákné Hanti Mirtill

 

 

Galéria

 • 2019.05.08. Nemzetiségi projekthét 4. nap

 • 2019.05.08. Nemzetiségi projekthét 3. nap

 • 2019.05.07. Nemzetiségi projekthét 2. nap

 • 2019.05.06. Nemzetiségi projekthét 1. nap

TÖBB ÖSSZES BETÖLTÉSE