Tel.: +36 29-351-347 Fax:+36 29-550-300

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • PUBLIKÁCIÓK

PUBLIKÁCIÓK

Olvasókörös kirándulás a Grassalkovichban

„A hagyományt nem ápolni kell, hisz nem beteg. Nem őrizni kell, mert nem rab. Hagyományaink csak akkor maradhatnak meg, ha megéljük őket!” – mondta Sebő Ferenc Kossuth-díjas énekes, zeneszerző.

A Grassalkovich Iskolában nem csak a népismeret óra ad teret múltunk megismerésének, hanem valóban együtt élünk hagyományainkkal. Ezt jelzik dekorációink, népviseletünk, táncaink, rendezvényeink, kirándulásaink. Évek óta működik az „Olvasókör” Frühwirth Mihály, a Kulturverein elnökének vezetésével. Misi bácsi minden hónapban vetítéssel egybekötött előadást tartott valamilyen érdekes témáról. Volt szó a régi vecsési iskoláról, az európai káposztafesztekről, sváb ételekről, ünnepekről. A nagyobbak számára a - vecsésieket is érintő -  malenkij robotról, kitelepítésről is. Minden alkalommal 30-40 gyerek figyelmére számíthatott.

Az éves programunk egy szép kirándulással zárult: a Fertő-tó közelébe utaztunk, Levél-Kaltenstein községbe. A polgármester Domonkos Sándor és helyettese Burda Éva nagy szeretettel fogadott bennünket. Megmutatták lakóhelyük nevezetességeit, meséltek múltjuk jelentős eseményeiről, személyeiről. Megnéztük a szépen renovált katolikus és evangélikus templomot, emlékműveiket, az iskolát, a kultúrházat, a könyvtárat, a tájházat. A tóparti séta után megvendégelték kis csapatunkat. Utunk Rust városa felé folytatódott, ahol gyönyörködtünk a Fertő-tó madárvilágában. A szép kis város híres a mindig visszatérő gólyáiról. A lakosok vigyáznak is rájuk, szinte minden háztetőre készítettek fészeknek való helyet, ami be is népesül tavasszal. Hazaindulás előtt lehetőség volt egy kis fagyizásra, játékra is.

A kellemes kirándulást köszönhetjük felkészült vezetőnknek, Misi bácsinak és a Német Nemzetiségi Önkormányzatnak.

Feketéné Kovács Viktória tanító

Galéria

TÖBB ÖSSZES BETÖLTÉSE