NEMZETISÉGI TÁBOR 2021

Nemzetiségi Tábor 2021

A táborozás során felkerestük Geresdlakot, illetve Mecseknádasdot.

Geresdlakon tanulóink két részre osztva ismerhették meg a helyi német nemzetiségi nevezetességeket. A tájházban a lányok először papírvirágot hajtogattak, majd nemzetiségi játékokat játszottak. Eközben a fiúk a helyi kendő és vállkendő kiállítást, a babamúzeumot, valamint a helyi mesterségeket bemutató kiállítást nézhették meg. A helyi német nemzetiségi önkormányzat tagja nagy szeretettel és felkészültséggel ismertette velünk a geresdlaki német nemzetiség szokásait, életformáját. Látogatásunkkor a Geresdlakra jellemző sós gőzgombócot is megkóstolhattuk.

Mecseknádasdon is a helyi német nemzetiségi tájházban fogadtak bennünket. Érdekes volt hallani az egymáshoz aránylag közel lakó német nemzetiségek szokásai, hagyományai közötti különbségeket, illetve ezt összehasonlítani az otthon (Vecsésen) tapasztaltakkal. Mecseknádasdon végigjártuk a német nemzetiségi tanösvényt is, amelyen egy kellemes túra keretében ismerkedhettünk meg a helyi német nemzetiségűek életével, szokásaival. Mindkét helyszínen a gyerekeknek jegyzetelniük kellett. Tapasztalatikat, élményeiket a táborban német nyelvű feladatlapok kitöltésével oszthatták meg velünk.

Egyéb programjaink között szerepelt látogatás a Paksi Atomerőműben, gyalogtúra keretében elmentünk a balatonlellei szabadulószobába, hajókiránduláson vettünk részt, elsétáltunk a boglári Gömbkilátóhoz, boboztunk is.

A gyerekek nagyon jól éreztek magukat, már többen jelezték, hogy jövőre is szívesen jönnének.

Ezúton is köszönjük a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt és a Vecsés Város Önkormányzata hozzájárulását a táborunk költségeihez.