MAGYAR KULTÚRA NAPJA

             MAGYAR KULTÚRA NAPJA A GRASSALKOVICHBAN

2023-as év a 200-as évfordulók jegyében indult. 200 évvel ezelőtt született Petőfi Sándor, valamint Kölcsey Ferenc 200 évvel ezelőtt fejezte be a Himnuszt. 1989 óta január 22-e a magyar kultúra napja.

Iskolánk a korábbi évekhez hasonlóan idén is megemlékezett erről a jeles ünnepről. Az 5-6. évfolyamos tanulók mesét, a 7-8. osztályosok verset írhattak az első félév során. A beadott pályaműveket a magyar szakos kollégák értékelték. A dobogós helyezést elért tanulók oklevelet, jutalomkönyvet és egy kis édességet vehettek át iskolánk igazgatónőjétől.

Január 23-án megkezdődött a Három boszorkány kincse című mesejáték előadássorozata. Erre a napra meghívtuk az iskola közelében található óvodásokat, hogy ők is részesei legyenek ennek a számunkra is fontos ünnepnek. Január 24-én délelőtt két előadást tartottunk. Külön az alsó, és külön a felső tagozatos diákok nézhették meg az előadást. A szereplők szüleit is szerettük volna megajándékozni evvel a műsorral, ezért a délutáni órákban negyedszer léptek színpadra a fiatal szereplők.

A történet egy kalózcsapatról szólt, akik a címben említett kincset szerették volna megszerezni. Mosolyt csalt a nézők arcára a sokféle karakter esetlensége vagy éppen kreativitása. Felejthetetlen perceket szerzett a nézőknek a legbátortalanabb kalózlány, aki kikérte magának, hogy veszélybe sodorják az életét, a legerősebb kalóz, aki mindig kész volt a csapat élére állni, a kapitány, aki utolsónak hagyta el a hajót, bár nem süllyedő vízi alkalmatosságról volt szó, a tudósok, akik a legfélreérthetőbb nevű gyógynövényekből főztek teát és a bugyuta kalóz, aki mindent szó szerint értett. A kalózokat rémisztgette és segítette három egér, akik potyautasként velük tartottak. A nézők láthatták a kincshez vezető térképet, és megmosolyoghatták annak a matematikai feladatnak az egyedi megoldását, amit ki kellett számolni a kalózoknak útjuk során. A történet vége igazságos volt, mindenki megkapta azt, amit megérdemelt.

A produkciót az 5.b osztály tanulói adták elő. Teljes létszámmal vettek részt az osztályfőnökük által megírt történet éltre keltésében. Délutánonként jókedvűen dolgoztak a díszletek elkészítésén. Kreatív ötleteikkel gazdagították a történetet.

Öröm volt látni a kis szereplők boldog arcát akkor, amikor az előadások végén fogadták a jól megérdemelt tapsot.

Úgy érzem, méltóképpen emlékeztünk meg a szívünkhöz közel álló magyar kultúra napjáról.

 

Gáspárné Hatvani Gabriella

az 5.b osztály osztályfőnöke