ADVENTI IDŐSZAK A GRASSALKOVICH ISKOLÁBAN

Adventi időszak a Grassalkovich Iskolában

 „Advent, Advent, ein Lichtlein brennt…” - tanulgatják a versikét már az elsősök is. Eljött az év talán legszebb, legizgalmasabb időszaka, a karácsonyt megelőző négy hét várakozás.

Igyekszünk az iskolánkban is meghitté tenni ezeket a heteket. Ha végig megyünk a folyosókon, feltekintünk az ablakokra, látjuk az ügyes kezek által létrehozott dekorációt. Az osztályokban titokzatos „angyalkák”, „szeretetmanók” lepik meg társaikat vagy a közös kalendárium bontogatása okoz örömteli izgalmakat.

Az iskola bejáratánál elhelyezett csodálatos adventi koszorún, az alsó tagozatos énekkar szép dalait meghallgatva, iskolánk igazgatója a felsorakozott diákok előtt meggyújtotta a gyertyákat, amelyek jelzik a várva-várt ünnep közeledtét. Az idei tanévben újra hagyományainknak megfelelően zajlott az adventi készülődés.

December 1-jén, negyediktől nyolcadik osztályig vehettek részt tanulóink az aulában a koszorúkészítésen. A jelentkező gyerekek a kapott koszorúalapot betekerték a választott anyagcsíkkal, feltűzték rá a négy gyertyát, majd a díszítést tanáraik segítségével elhelyezték és rögzítették. Az elkészült munkákat mindenki hazavihette.

 

December 6-án, a 8. osztályosok segítségével eljutott a Mikulás diákjainkhoz.

 

December 15-én délután rendeztük meg az adventi kézműves foglalkozást, amelyre szintén a 4-8. osztályosok jelentkezhettek. A gyerekek négy állomáson, négyféle kézműves tevékenységet próbálhattak ki tanáraik irányításával. Lehetett készíteni papírból csillagot, fonalból és gyöngyökből karácsonyfadíszt, valamint különféle mécsestartókat. Voltak olyan lelkes diákok, akik mind a négy helyszínt végig járták és szebbnél szebb alkotásokat készítettek.

  Az alsó tagozatosok számára érdekes kézművesfoglalkozást szerveztünk. Viaszgyertyát készíthettek csavart vagy öntött formában. Nagy volt az érdeklődés, közel 120 gyermek ügyeskedett ezen a délutánon. Nagy igyekezettel díszítették az elkészült darabokat, örömmel vitték haza a kis ajándékot.

Az adventi műsorra feldíszítésre került a fenyőfa is az aulában, amelyre az aranyszínű csillagokat a 8.b osztályos tanulók készítették.

A hagyományokhoz híven a negyedik évfolyam állította össze idén is német nyelvű adventi műsorunkat. A három osztály – Szőkéné Németh Noémi, Leskó Krisztina, Vakter Laura és Feketéné Kovács Viktória vezetésével – lelkesen készült az előadásra. A kerettörténetbe ágyazott „Szálláskeresés” jelenete alkotta a műsor gerincét, amit az adventhez kapcsolódó versrészletek, diákjaink hangszeres játéka és csodálatos háttérkép egészített ki. Az előadás megtekintése nem csak tanulóinknak, hanem a szülőknek is kellemes órát jelentett és hozzájárult a meghitt, adventi hangulat megteremtéséhez.

 

A hagyományos, vecsési betlehemes jelenetet a 6. b osztályosoknak Gombosné Simon Amanda tanította be. Ezzel idén is felkeresték a nemzetiségi óvodákat, meglátogattak több családot. Mindenhol nagy örömmel fogadták a gyerekeket, de a szereplőknek is élményekben gazdag napok voltak ezek. Az idén a „Mindenki karácsonya” című rendezvényen is előadták a gyerekek a „Szálláskeresés” jelenetét. Ezzel kívánva mindenkinek békés, áldott karácsonyi ünnepet.

 

Ilyenkor szoktunk az alsó tagozatosok számára szépíró versenyt meghirdetni. Az idén is sok szebbnél szebb munka készült el. A pályázó kisdiákok nem csak írásukkal, de a formába öntéssel is karácsonyi hangulatot varázsoltak elénk.

Az adventi időszak lezárásaként a harmadik osztályosok készültek karácsonyi műsorral. Mindhárom osztály külön jelenetet adott elő, mégis egybefüggővé tették mondanivalójukkal. A reptéren ragadt utazók történetekkel szórakoztatták egymást, így meséltek a 3.b osztályosok a beképzelt ezüstfenyőről, aki kijelenti, hogy nem szeretne karácsonyfa lenni, de megbánja döntését. A legkisebb fenyő segít neki és így együtt mennek a városba, hogy karácsonyfák legyenek. A 3.a osztály megmutatta a karácsony lényegét, vagyis összefogással a család mindenre képes. A 3.c osztály a „Legyetek jók, ha tudtok” című filmből mutattak be egy jelenetet, ahol az önzetlenség volt főszerepben. Az előadás végén a három osztály együtt énekelte el a „Szívből szeretni” című dalt.

 

Ennyi tartalmas és sokszínű programmal töltöttük meg szívünket az adventi időszakban, hogy méltón ünnepelhessünk családi körben és pihenjünk a téli szünetben.

 

Feketéné Kovács Viktória
Török Tamás
Gárdi Viktória Barbara
Kiss Enikő Melinda
Gombosné Simon Amanda