Tel.: +36 29-351-347 Fax:+36 29-550-300

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • PÁLYÁZATOK
  • HATÁRTALANUL

HATÁRTALANUL

A Grassalkovich iskola diákjai Székelyföldön és Szászföldön

Az iskolavezetőség felkérésére immár három éve pályázok a Határtalanul! Hetedikeseknek program keretében. Nagy örömünkre, eddig mind a három évben jelentős összeget nyertünk az erdélyi, székelyföldi, szászföldi szakmai tanulmányutak megvalósítására. A program tanulóink körében nagy népszerűségnek örvend. A nyolcadikosok vadásszák az esetlegesen megüresedett helyeket, hogy újra jöhessenek. Hatalmas élményhez és rengeteg ismerethez juttatjuk ezzel diákjainkat, megtámogatva komplex személyiségfejlődésüket. Nagyon örülök, hogy iskolánk csatlakozott ehhez a programhoz, hagyományt teremtve a külhoni magyarokkal való kapcsolataink szorosabbá fűzésére, a nemzeti összetartozás ápolására.

Idén október elején 56 tanulóval indultunk útnak öt napos kirándulásunkra. A diákoknak érdekes, sokszínű, tartalmas programot állítottunk össze. Mintegy 21 helyszínt barangoltunk be. A program elsősorban a földrajz tantárgy témaköreihez kapcsolódott, de jelentős történelmi, magyar és német népismereti vonatkozásai is voltak.  Utunkat Nagyváradon kezdtük, rövid pihenőt tartottunk a Királyhágón, majd a Tordai hasadékban kellemes túrával folytattuk. Estére értünk Korondra. Másnap Parajdon, a sóbányában tettünk látogatást. Ebédünket güdüci házi finomságokból fogyasztottuk, erőt gyűjtve a Békás-szorosban és a Gyilkos tónál tett túránkhoz. Harmadnap Mádéfalván megkoszorúztuk a mádéfalvi székelyek elleni vérengzés emlékművét, megemlékezve a mártírokról. Csíksomlyón a búcsújáróhely és a kegytemplom, Csíkszeredában a Csíki Székely Múzeum következett. A helyi medve – veszélytől sem riadtunk vissza és leereszkedtünk a vulkán kráterében csillogó Szent Anna- tóhoz. Innen ellátogattunk a Haszmann Pál Székely Múzeumba. A nap zárásaként szászföldi ismerkedésünket esti sétával kezdtük Brassó belvárosában. Negyedik napunkat a prázsmári erődtemplomnál indítottuk, majd Törcsváron Drakula gróf vára volt soron, ahonnan ráláthattunk az „ezer éves határ” romjaira. Megemlékeztünk Rákóczi Györgyről és Mikes Mihály seregéről. Nagyszebenben felejthetetlen sétát tettünk, majd Dévára indultunk, ahol a Böjte Csaba által pártfogolt alapítványi otthonban az ottani diákok vártak minket nagy szeretettel. Lelkesen mutatták be mindennapi életüket és a kolostort. A vendéglátó gyerekek nagyon örültek a kézműves ajándékainknak, játékainknak, sportszereiknek, amit iskolánk tanulói adományoztak nekik. Utolsó nap reggelén meghódítottuk „magos Déva várát”, majd bejártuk Vajdahunyad várának zegét – zugát. Utazásunkat nagy sétával zártuk Temesvár impozáns belvárosában.  

A hetünk kissé zsúfolt volt, de arra törekedtem, hogy minél több élményt kapjanak a gyerekeknek. A pályázatban szereplő minden programelemet sikerült megvalósítani. Fáradtan, de élményekkel megrakodva, épségben, egészségben értünk haza. Az idei szakmai kirándulás véget ért, de a program még nem fejeződött be. A következő utazás tervei már körvonalazódnak.

Köszönet mindenkinek, aki a program sikeréhez hozzájárult.   

                                                                                   Molnár Melinda, projektvezető

Fotók: Molnár Melinda és Pozsár László

HATÁRTALANUL! Hetedikeseknek  – Országos Tanulmányi Kirándulás

 2019. október 07 – 11. (5nap/4éj) - Románia

Iskolánk már harmadik alkalommal nyert a Határtalanul! Hetedikeseknek pályázatán. Az idei évben 3 801050 Ft-ot nyert iskolánk, mely révén az idei hetedikes évfolyam tanulóival kirándulunk Székelyföldön és Szászföld szépséges tájain. 5 napos utunk során  földrajzi, magyar irodalmi, történelmi, néprajzi – népművészeti vonatkozású helyekkel ismerkedünk. Rendkívül tartalmas és színes programnak nézünk elébe.

 Tervezett program: 1 nap: A Rákóczi-szabadságharc kezdete előtt, illetve a felkelés idején is az egyik legfőbb kérdés Erdély helyzete volt. A határátlépés után bemutatjuk az országrész, és az itt élő nemzetiségek szerepét a szabadságharcban. Nagyváradon meglátogatjuk a székesegyházat. Rövid fotószünet a Király-hágón. Nagy kirándulást teszünk a Tordai-hasadékban, itt található a Balika barlang, amelyet II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelem kapitányáról neveztek el. Kisebb megállókkal folytatjuk utunkat Parajdra.

2 nap: Látogatás egy gyergyói magyar iskolába: Ismerkedünk, bemutatjuk egymásnak településeinket. A Rákóczi-emlékév kapcsán előadjuk a kis műsorunkat. Erdély legnevezetesebb természeti látnivalójához, a Békás-szorosba vezet az utunk, majd a szoros bejárata előtti, legendákkal övezett, hegyomlás által keletkezett Gyilkos-tónál sétálunk. Szállás: Gyergyószentmiklóson.

3 nap: Csíksomlyóra látogatunk, utána a Szent Anna tóhoz kirándulunk. Része a Mohos Természetvédelmi Területnek, amely a Csomád két kráterét foglalja magába. A másik kráterben a Mohos-tőzegláp található. Alsócsernátonban látogatást teszünk Székelyföld leggazdagabb skanzenjében, a Haszmann Pál Múzeumban. Este Sepsiszentgyörgyön vetélkedőt szervezünk a Rákóczi-emlékév kapcsán, különös tekintettel a szabadságharc erdélyi vonatkozásaira.

 4 nap: Prázsmáron megtekintjük a lenyűgöző szász erődtemplomot, majd városnéző séta Brassóban. Törcsváron a káprázatos szász határvárnál megemlékezünk arról, hogy amikor  II. Rákóczi György harmadszorra is Erdély fejedelme lett, Mikes Mihály seregével éjjel váratlanul megjelent a vár alatt, székely katonái megmászták a falakat, és Törcsvárt elfoglalták. Nagyszebenben lesz a szállásunk.

5 nap: Nagyszebenben megemlékezünk a történelmi eseményekről - 1659-ben II. Rákóczi György ostromolta. 1688-ban itt hódoltak az erdélyi rendek I. Lipót császárnak, lemondva a török védnökségről. 1690-ben itt választották fejedelemmé Thököly Imrét, majd a várak királyához utazunk Vajdahunyadra, Temesvári sétával zárjuk erdélyi utazásunkat. A tanulmányi kirándulást követően fényképes beszámolóval jelentkezünk.

  

Vecsés, 2019. augusztus 28.                                      

Molnár Melinda, projektvezető 

 

ADYde az erdélyi ARANY naplót

Április közepén Biharban és Érmelléken járt a vecsési Grassalkovich Antal Német Nemzetiségi és Kétnyelvű Általános Iskola hetedikes évfolyama a HATÁRTALANUL! országos program keretében.

A magyar irodalom klasszikusainak szülőházai, emlékhelyei szinte behálózzák a régiót, valódi irodalmi zarándoklatokat tettünk többek közt Ady Endre és Arany János szülőházába.

Hétfő reggel felkerekedtünk négy napos utunkra. Először a szecessziós Nagyváradra érkeztünk, ahol Adyról emlékeztünk meg. Belvárosi sétánk során megpihentünk a méltán híres ortodox „Holdas” templomban. Utunk innen Nagyszalontára vezetett, ahol Arany János szobrát és szülőházát látogattuk meg. Szállásunk Magyarremetén volt, ahol a tartalmas vacsora után a szép faházakat elfoglalva nyugovóra tértünk.

Másnap korán útnak indultunk Boga-völgyébe és a Smidl-vízeséshez túráztunk. Innen a Medve-barlanghoz buszoztunk és megcsodáltuk a cseppköveket, valamint egy barlangi medve épen maradt csontvázát. Kőröstárkányban felkerestük a magyar áldozatok emlékfalát és koszorút helyeztünk el a második világháború idején a Belényesi – medencében elkövetett magyarellenes népirtás emlékfalánál. Megtekintettük a várasfenesi Magyar Tájházat, és a 14. században épült régi református templomot. Este a szálláson egy táncos bulit rendeztünk, ami után mindenki kidőlt.

Harmadik nap programja nagyon gazdagra sikeredett. Királyhágón élveztük a táj varázsát, majd Csucsára, a Boncza (Csinszka) Kastélyhoz érkezve, megtekintettük az Ady emlékszobát. Majd a káprázatos Tordai-hasadék sziklás völgyében túráztunk A különleges túra életre szóló élményt nyújtott! Tordán megemlékeztünk a Tordai Országgyűlés 450. évfordulójáról. Kolozsváron egy kis városnézés, séta következett a történelmi belvárosban, itt Mátyás király és Bethlen Fejedelem volt a történelmi téma. Este későn Magyarvistán foglaltuk el szállásunkat.

Utolsó napunkon is hosszú út állt előttünk, Zilahon álltunk meg először, ahol felkerestük Ady Endre egykori iskoláját. A református líceum kertjében megkoszorúztuk a költő mellszobrát és elszavaltuk Ady: „Üzenet egykori iskolámnak” című versét.  Innen Szilágylompértra utaztunk, megcsodáltuk a református templomot majd átsétáltunk a szemben lévő iskolába, ahol szívmelengető fogadtatásban és vendéglátásban volt részünk. A költészet napját az Ady Endre Általános Iskola diákjaival és tanáraival ünnepeltük. Felejthetetlen előadásban volt részünk. Utolsó állomásunk Érmindszent volt, ahol Ady Endre szülőházát kerestük fel, majd hazafelé vettük az irányt.

Mindenki fáradtan, de felejthetetlen emlékekkel tért haza az erdélyi tanulmányi kirándulásról. Külön köszönjük a tanáraiknak a sok-sok információt, odafigyelést és hogy vigyáztak ránk.

Károlyi Viktória és Saska Lilla 7.a osztályos tanulók

Fotó: Molnár Melinda projektvezető

Adyra emlékeztünk Nagyváradon

Adyra emlékeztünk Nagyváradon

 

HATÁRTALANUL! Hetedikeseknek  – Országos Tanulmányi Kirándulás

 2019. április 08 – 11.

Az előző tanévhez hasonlóan, idén is pályázatot nyert iskolánk, melynek révén az idei hetedikes évfolyam tanulóival kirándultunk Bihar és Érmellék szépséges tájain. A tavalyi utunk olyan remekül sikerült, hogy a nyolcadikosok közül sokan boldogan „ismételtek”, hiszen annyira jól érezték az előző alkalommal magukat. Utunk négy napon át tartott. Ez idő alatt rengeteg irodalmi, történelmi, néprajzi – népművészeti vonatkozású hellyel ismerkedtünk. A költészet napját (április 11.) Szilágylompérton, az Ady Endre Általános Iskola diákjaival és tanáraival ünnepeltük. Felejthetetlen előadásban volt részünk, amit a kis település iskolásai adtak elő nekünk. A program rendkívül sűrű és színes volt.

Első nap Ady Endre és Arany János nyomában a különleges szecessziós stílusú Nagyváraddal és Nagyszalontával ismerkedtünk. Várasfenesen és Magyarremetén a magyar tájházat és az Árpádkori templomot kerestük fel. Koszorút helyeztünk el a második világháború idején a Belényesi – medencében elkövetett magyarellenes népirtás emlékfalánál Kőröstárkányban.

Második napunkon a Pádis fennsíkra vezető utunknál kis túrát tettünk a Boga víztározóhoz. Gyönyörködtünk a Smidl vízesésben. Ezt követően a Medve – barlangba kirándultunk és megcsodáltuk az épségben maradt barlangi medve csontvázát.

Harmadok nap programja nagyon gazdagra sikeredett. A Király –erdő mesébe illő völgyein haladva a Sebes – Kőrös völgyébe érkeztünk. Királyhágón egy kis pihenőt tartottunk és élveztük a táj varázsát. Csucsára, a Boncza (Csinszka) Kastélyhoz érkezve, megtekintettük a pici Ady emlékszobát. Majd elbűvölt minket az aprócska ortodox fatemplom égnek törő tornyával és különleges szépségével. Következő állomásunk Torda volt, ahol meghódítottuk a Tordai Hasadék sziklás völgyét. A különleges túra életre szóló élményt nyújtott! Tordán megemlékeztünk a Tordai Országgyűlés 450. évfordulójáról, a vallásszabadságról. Koloszváron egy kis városnézés, séta következett a történelmi belvárosban. Magyarvistán elfoglaltuk szállásunkat, ahol lehetőségünk volt megtekinteni a Cifra Kalotaszeg gazdag népi kultúráját bemutató Tisztaszobát.  

Negyedik napunkon is hosszú út állt előttünk, tele csodával. Zilahon kezdtük programunkat, ahol felkerestük Ady Endre egykori iskoláját. A református líceum kertjében megkoszorúztuk a költő mellszobrát és Bodnár Fanni 8. b osztályos tanuló elszavalta Ady: „Üzenet egykori iskolámnak” című versét. Felkerestük a Wesselényi szobrát is. Tettünk egy sétát a belvárosban és indultunk Szilágylompértra. Itt megtekintettük a református templomot, amely a naív festők által készített, különböző képzelt élőlényeket ábrázoló festett kazettás mennyezete miatt különleges látványosság. A településen meglátogattuk az Ady nevét viselő általános iskolát, ahol különleges Költészet napi műsorban volt részünk és kedvesen megvendégeltek bennünket. Ezt követően Érmindszentre utaztunk, ahol megtekintettük Ady szülőházát és a kiállítást.  Az esti órákban, jól elfáradva, de élményekkel gazdagon érkeztünk Vecsésre.

A HATÁRTALANUL! Hetedikeseknek országos programot folytatni kívánjuk! Jövőre újabb kihívásokkal, szép programokkal, különleges úttal várjuk a jövendő hetedikeseket!

2019. április 14.                                                                               

Molnár Melinda, projektvezető   

 

Négy tartalmas nap, rengeteg élmény, sok-sok kép  

Iskolánk honlapján látható volt „Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából ’HATÁRTALANUL!’ pályázati kiírás. Nagy örömmel és várakozással indultunk el. A program gazdagsága mindenkit meglepett. Remek hangulat, sok finom étel, és a tanulmányainkhoz kapcsolódó ismeretek bővítése jellemezte az utat.

Nagyváradon  láttuk a valamikori tűztornyot. Megtekintettük Ady kedvenc kávézóját a Müllerájt, az Állami Színház eklektikus épületéig jutva gyönyörű szecessziós homlokzatokat, palotákat csodálhattunk meg.  Az Emke és Fekete Sas kávéház mellett a Szent László tér szebbnél szebb épületeiben gyönyörködhettünk. A Holdas templom  belsejét osztott ikonok díszítik, csak ámultunk.  A felújított vár - amelyről Nagyvárad a nevét  kapta-  csillag alakú, késő reneszánsz stílusú. Megtudtuk, hogy Szent László temetkezési helye, de idegenvezetőnk mesélt Bocskai, II. Rákóczi Ferenc  itteni főkapitányságáról is.  Nagyszalontán Rákóczi György egykori őrtornya, a mai híres Csonka-torony volt első látnivalónk. Itt emlékmúzeum működik, ízes beszédű bácsi tájékoztatott minket. A költőfejedelem dolgozószobájának eredeti berendezését látni érdekes élmény. A város főterén a szoborparkban megkoszorúztuk Arany János szobrát.   Magyar-remete  Árpád kori, freskókkal díszített református templomának megtekintése után házias ízű vacsorával vártak minket a panzióban. Ezen a településen  pihentünk meg , kezdtük el a naplóírást.

Másnap a Királyhágó szerpentinjein haladtunk a  festői  Pádis-karsztfennsíkra.  Meglepődésünkre a havazás megtréfált  minket , bizony nagyon hideg-zord időjárás volt a hegytetőn.  A híres kiskohi  Medve-barlangba mentünk. A különleges cseppkövek lenyűgöztek minket  és sok érdekes információt is hallhattunk a vezetés során . Kőröstárkányon a református templom előtt  a tömegmészárlás áldozatainak emlékművén, a „magyar siratófalon” szomorúan olvastuk a közel száz magyar nevet.

Földtanilag  és domborzatilag változatos terepeken haladtunk a Belényesi–medencében. Dolinákat figyeltünk meg. Legelőkkel, mezőkkel tarkított utakon kanyarogtunk. A kis falucskák házai közül magasan kiemelkedtek a templomok. Négy- fiatornyos is volt bőven.  A birkanyájak, legelésző tehenek mesebeli hangulatot varázsoltak a tájra.

 Csucsán egy domboldalon az  Ady emlékház volt a cél. Itt lakott  a költő Csinszkával egy kúriában.  Haláluk után  Goga vette meg, az ő hatalmas mauzóleuma és egy különleges pici fatemplom is látható a birtokon.

Erdély történelmi központjában, Kolozsváron Mátyás szülőházához mentünk, majd megcsodáltuk az igazságos király és négy hadvezére szobrát./Kinizsi, Szapolyai, Magyar Balázs, Báthori/ Az evangélikus-lutheránus templom és az utcák, házak pompásak voltak az esti kivilágításban.

A Tordai-sóbánya elképesztő. Márványszerű sófalak, leágazó utacskák, járatok sóból. A barlang gyomrában modern panorámalift állt rendelkezésünkre, éltünk az itt kiépített szórakoztató központ lehetőségeivel is. Biliárdoztunk, mini golfoztunk, óriáskerekeztünk. Kaptunk ízelítőt bányatörténetből is a pazarul megvilágított turisztikai nevezetességben.   Következő célpontunk a Tordai- hasadék. A természet kincséhez a Hesdát-patak folyását követve túráztunk.  A völgy növényvilága változatos, sokszínű. Függőhidakon, és a sziklafal melletti sodronykötelekbe kapaszkodva értünk a szurdokhoz. Lenyűgöző látványt nyújtott a kettéhasadt hegy, melynél a legenda szerint Szent László lova dobbantott, így a szikla kettévált, és az őket üldöző kun harcosok mind a szakadékba vesztek. Kalotaszentkirály mellett  Magyarvista templomában a figyelemre méltó középkori freskók mellett még  egy cifra tisztaszobát  néztünk meg, ami tele volt kalotaszegi mintás tányérokkal, bútorokkal, ruhákkal, szép varrottasokkal, babákkal. Tetőtől talpig ki volt díszítve, úgy, mint valami díszes lufi. Emlékezetes marad Szilágylompért református temploma is, figurális képei, kazettás mennyezete, faragott kőszószéke és világoskék karzata miatt. No meg a szemben álló  Ady Endre Általános Iskola látogatása. Az ottani gyerekeknek ajándékkal kedveskedtünk. A rögtönzött focimeccset megnyertük. Zilahra is ellátogattunk, csoportkép készült a Református Középiskola és Wesselényi szobra előtt is. Utolsó állomásunk Érdmindszent -ma Adyfalva -,  ahol Ady szülőházát tekintettük meg. /Séta bölcső-helyem körül/ Elképesztő érzés belegondolni, hogy gyerekként itt élt Ady Endre, életnagyságú szobrához koszorút helyeztünk el tiszteletünk jeléül.

Ez a kirándulás fantasztikusra sikerült földrajzi, történelmi, irodalmi és néprajzi szempontból egyaránt. Reméljük a következő évfolyamnak is nagyon fog tetszeni. Kihagyhatatlan!     

Rátóczi Csilla (magyar tanár)

Fotók 1. nap
Fotók 2. nap
Fotók 3. nap
Fotók 4. nap

 

Galéria

TÖBB ÖSSZES BETÖLTÉSE