Tel.: +36 29-351-347 Fax:+36 29-550-300

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • PÁLYÁZATOK
 • NEMZ-TAB

NEMZETISÉGI TÁBOROK

A Grassalkovich Antal Német Nemzetiségi és Kétnyelvű Általános Iskola német nemzetiségi tábora a Zemplénben

Július 1. és 5. között immár második alkalommal került megrendezésre táborunk a Zemplénben. Sima község volt idén is a központunk, itt volt a szálláshelyünk, és a programok egy része is itt zajlott. A tavalyi gyereklétszám, ami akkor 20 fő volt, idén 35-re duzzadt. A kísérőtanárok ezúttal is Sabine Kidrowski (anyanyelvi lektor), Novákné Hanti Mirtill és Lahocsinszky Nóra voltak.

Programjaink elsősorban a német nyelv gyakorlása, szinten tartása és a nemzetiségi hagyományok ápolása köré szerveződtek, kirándulásaink során megismerkedünk a Zemplénben élő német kisebbség életével. Sabine érdekes és változatos feladatokkal készült ez alkalommal is a gyerekeknek, a jó időnek köszönhetően minden programunkat a szabadban sikerült megtartani, ami különleges hangulatot adott ennek a néhány napnak. Szókincsbővítésre és kommunikációra bőven volt lehetőség. Nem maradhatott el a tánc, az éneklés és a tábortűz sem, de még hegymászásra is volt lehetőségünk, így a hegyvidék elővilágával is ismerkedhettünk.

Jártunk Károlyfalván, az egykor önálló, ma már Sátoraljaújhelyhez csatolt német nemzetiségi településen, megismertük múltját és jelenét. Egy portán kialakított színpadon a „falu” központjában elénekeltük a magyarországi németek himnuszát is. Sárospatakon, Diósgyőrben bebarangoltuk a várakat, Mirtill néni történelmi információkkal visszavezetett minket a régi időkbe. Kassán és Szerencsen tovább kerestük a Rákóczi-szálakat, végül szerencsi csokitúránk édesítette meg a tábor utolsó napját, amely során elkészíthettük saját álom-csokoládénkat is.

Elégedett, vidám, érdeklődő gyerekek vettek körül minket.

Köszönet Vecsés Város Önkormányzatának a támogatásáért, illetve a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. NEMZ-TAB-19-0114 pályázatán nyert összegért. Ezen pénzforrások segítségével még színesebbé tudtunk tenni táborunk öt napját.

Lahocsinszky Nóra
táborvezető

Sárospatak

 

 

Német nyelvi tábor Ausztriában

2018. ájusában a Grassalkovich Antal Német Nemzetiségi és Kétnyelvű Általános Iskola tanulói kilenc napot töltöttek Ausztriában, „St.Marin am Tennengebirge”-ben. Idén harmadik alkalommal szerveztem meg a nyelvi tábort német nyelvterületen, melyre óriási érdeklődés és igény van a gyerekek és a szülők körében.

A tábor célja az volt, hogy diákjaink anyanyelvi környezetben gyakorolják a német nyelvet. Egyik alkalommal egy tanárnő jött a szállásra és csoportbontásban foglalkozott a gyerekekkel, ügyesen megmozgatott mindenkit, senki sem maradt feladat nélkül. Másik két délelőtt Abtenauban volt lehetőségünk a helyi iskolában tanórákat látogatni. A gyerekek aktívan vettek részt különböző foglalkozásokon, rengeteget meséltek utána, sokan bátran használták nyelvtudásukat. A gyerekek közül többen elkérték az osztrák diákok elérhetőségeit, hogy a későbbiekben tartani tudják a kapcsolatot.

Az iskolalátogatáson kívül rengeteg program színesítette a mindennapjainkat.

Egy teljes napot töltöttünk Németországban a Bayern Parkban, ahol mindenki önfeledten hintázott és szórakozott. Megtekintettük Hallstatt városát, német nyelvű idegenvezetéssel csodáltuk a természet által kialakított sóbányát. Hazafelé egy utcai felvonulásban is volt részünk.

Mivel gyönyörű hegyekkel voltunk körbe véve, kihagyhatatlan program volt a túrázás. Felvonóval 1133 méter magasra érkeztünk a Karkogelbahn felső állomásához, ahonnan rövidebb séta után bobbal jöttünk le a völgyállomásra. Fantasztikus élmény volt mind a gyerekek mind a felnőttek számára, hogy a hegyoldalon 2 km hosszan száguldottunk le a bobbal.

A gyerekek által egyik nagyon várt program a strandolás volt. Nagyon szép környezetben fürdőztünk, csúszdáztunk, játszottunk Altenmarktban, a „Therme Amadé”-ban.

A kirándulások során a hüttaui rézbányába is ellátogattunk, ahol sok érdekességet tudtunk meg a német anyanyelvű idegenvezetőktől.

Napjainkat kézműves foglalkozások, közös éneklések, táncok, játékok színesítették, melyek elengedhetetlen kiegészítői a tábori életnek. Nagyon jól éreztük magunkat, rengeteg szép helyen jártunk, sok új ismerettel gazdagodtunk. Büszkék vagyunk diákjainkra, mert minden helyi idegenvezető dicsérte jó magatartásukat és kiváló nyelvtudásukat.

Köszönöm kollégáim segítségét, akik már három éve támogatnak munkájukkal a sikeres tábor lebonyolításában.

A tábor megvalósításához több pályázatot nyújtottunk be, melyek közül mindegyik kedvező elbírálást kapott.

Ezúton szeretnénk megköszönni iskolánk, a Német Nemzetiségi Önkormányzat, a Vecsési Önkormányzat és az EMMI tábori költségekhez való pénzügyi hozzájárulását.

Bögi Orsolya táborszervező pedagógus

 

Nyári tábor Ausztriában - St. Martin am Tennengebirge 2017
2017.06.24. - 2017.07.02.

Június végén kilenc napot táboroztunk Ausztriában. Az úti cél, a tavalyi évhez hasonlóan, St. Martin am Tennengebirge volt, ahol a házigazdák nagy örömmel fogadtak minket. A tábor ideje alatt kihasználtuk a természet és az időjárás által nyújtott lehetőségeket, sokat kirándultunk és túráztunk. Egyik nap a felvonóval egy gyönyörű hegycsúcsra érkeztünk, ahol a gyerekeknek különböző feladatokat kellett teljesíteniük, amiért a végén ajándékot is kaptak. Salzburgba is ellátogattunk, ahol német nyelvű idegenvezetéssel tekintettük meg a várost. Nagyon élvezték a gyerekek, sok mindent megértettek. A városnézés után a Természettudományi Múzeum interaktív kiállításán sok mindent ki lehetett próbálni, például, hogy milyen egy emelőkosarat irányítani, illetve egy sí szimulátor segítségével még síelni is tudtak a gyerekek. Ezeken kívül még aranyat mostunk, strandon voltunk, minigolfoztunk és Legolandba is ellátogattunk. Amikor nem kirándultunk, akkor a táborban kézműves foglalkozáson ügyeskedtek a gyerekek, például gyöngyöt fűztek, varrtak vagy éppen ragasztottak, illetve táncoltak, énekeltek és sportversenyeken mérhették össze tudásukat. A tábor területén sok a sportolási lehetőség, van egy nagy focipálya, röplabdapálya, trambulin és ping-pong terem. Lehetőségünk volt egy helyi iskolába is ellátogatni, ahol a gyerekek korosztályuknak megfelelően tanórákon vettek részt. A végén nagy boldogan újságolták, hogy milyen jó volt és mennyi mindent megértettek. Azt gondolom, hogy egy programdús, jó hangulatú tábort tudhatunk magunk mögött. Nagyon szépen köszönjük iskolánk, a Német Nemzetiségi Önkormányzat, a Vecsési Önkormányzat és az EMMI tábori költségekhez való pénzügyi hozzájárulását.

Bögi Orsolya

Fotók

Nyári tábor - St.Martin am Tennengebirge 2016.

Június második felében 11 napot töltöttünk egy csodálatos környezetben, kis patakkal és hegyekkel körülvéve. Nagyon szép, tágas szálláshely fogadott minket, két teljes szintet vehettünk birtokba. A Jugendhotel minden igénynek megfelelt. Volt röplabda pálya, focipálya, trambulin, pingpong terem és egy nagy terem a tánchoz, illetve egyéb játékokhoz. A kézmuves foglalkozásokhoz az ebédlot használtuk. Az ellátás boséges és az íz világunknak megfelelo volt. A gyerekek bátran és szívesen használták német nyelvtudásukat, ha valami elfogyott az asztalról, ok kérték az utánpótlást. A tábor ideje alatt kihasználtuk a természet és az idojárás által nyújtott lehetoségeket. Sokat kirándultunk és túráztunk, bejáruk Ausztria legmagasabb, Európa leghosszabb vízesését, a világ legnagyobb jégbarlangját, az Alpok leghosszabb és legmélyebb járható szurdokát. Kulturális programban is volt részünk, megnéztük a hellbrunni kastélyt, a hohenwerfeni várat. Több helyen német nyelvu idegenvezetést kaptunk. Salzburgban várost néztünk, hajókáztunk és Mozart szüloházába is betekintettünk. Természetesen a szórakozás sem maradhatott el, ellátogattunk egy vidámparkba és mini golfoztunk. Amikor nem kirándultunk, akkor a táborban Amanda néni vezetésével kézmuves foglalkozáson ügyeskedtek a gyerekek, Nóra nénivel és Adri nénivel táncoltak és énekeltek, Ildi néni és Csaba bácsi vezetésével sportversenyeken mérhették össze tudásukat. A tábort kvízjátékkal és tábortuzzel zártuk. A gyerekek kis csoportokban musorral készültek, melyben egy táborban tanult dal kellett különbözo stílusban eloadniuk. A tábortuznél sütögettünk, énekeltünk, fociztunk. Nagyon jól éreztük magunkat.

Bögi Orsolya

 

Galéria

 • Default
 • Title
 • Date
 • Random
TÖBB ÖSSZES BETÖLTÉSE