Tel.: +36 29-351-347 Fax:+36 29-550-300

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • PÁLYÁZATOK
 • NEMZ-TAB

NÉMET NEMZETISÉGI TÁBOR

Tábori beszámoló

St. Martin am Tennengebirge

2019.05.30. – 2019.06.07.

 

Az idei tanévben, az előző évekhez hasonlóan, kilenc napot töltöttünk Ausztriában, táborban. A szálláshelyünk ismert volt, hiszen minden évben itt szállunk meg. A házigazdák nagy örömmel fogadtak minket.

A tábor ideje alatt végig nagyon jó időnk volt, így minden programot meg tudtunk valósítani, amit terveztünk.

Ellátogattunk a salzburgi várba, ahol ’audioguide’ segítségével hallhattunk sok érdekességet. A várból nagyon szép kilátás tárult elénk a városra és a környező hegyekre. A városban megnéztük még a Weihnachtsmuseum-ot. Érdekes volt nyáron a karácsony világába látogatni.

Másnap Németországba utaztunk, ahol a Chiemsee nevű tavon elhajóztunk egy szigetre(Herreninsel). Itt gyönyörű környezetben sétáltunk el II. Lajos kastályáig, melyet idegenvezetéssel tekintettük meg.

Tavalyi évben az időjárás miatt elmaradt a séta az egyik szurdokban. Szerencsére idén sikerült bepótolni. Csodálatos környezetben sétáltuk végig a szurdokot, majd utána ellátogattunk egy vízeséshez is.

A gyerekeknek készültünk egy meglepetésprogrammal. Előző évben nagyon tetszett nekik a bobozás, ezért úgy gondoltuk, hogy az idei évben meglepjük őket ezzel. Nagy sikere volt most is.

Egyik nap felvonóval mentünk fel a hegyre, ahol eredetileg túrázni szerettünk volna, de nagy meglepetésünkre viszonylag nagy mennyiségű hó fogadott minket. Elindultunk ugyan, mert úgy tűnt, hogy eltakarították a havat az útról, de kis idő után vissza kellett fordulnunk, mert már a hó miatt nem volt járható az út. Szerencsére volt egy játszótér, ahol jót játszottunk.

A fürdőzés sem maradhatott el, a gyerekek nagyon kedvelik ezt a programot.

Egy egész napot töltöttünk a Bayern Parkban, a hatalmas vidámparkban. A gyerekek kedvükre hintázhattak egész nap. Estére nagyon elfáradtak.

A német nyelvű tanulás sem maradt el. Egy osztrák tanárnő érkezett a szállásra, aki csoportbontásban tartott foglalkozást a gyerekeknek.

Amikor éppen nem kirándultunk, a szálláson játszottunk, fociztunk, tollaslabdáztunk, pingpongoztunk, énekeltünk, és kézműveskedtünk.

Nagyon jól éreztük magunkat, sok új helyet ismertünk meg.

Köszönjük szépen iskolánk, a Német Nemzetiségi Önkormányzat, a Vecsési Önkormányzat és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. tábori költségekhez való pénzügyi hozzájárulását.

 

Stefán – Bögi Orsolya

Vecsés, 2019.06.18.

 

A Grassalkovich Antal Német Nemzetiségi és Kétnyelvű Általános Iskola német nemzetiségi tábora a Zemplénben

2019.07.01. – 2019.07.05.

Július 1. és 5. között immár második alkalommal került megrendezésre táborunk a Zemplénben. Sima község volt idén is a központunk, itt volt a szálláshelyünk, és a programok egy része is itt zajlott. A tavalyi gyereklétszám, ami akkor 20 fő volt, idén 35-re duzzadt. A kísérőtanárok ezúttal is Sabine Kidrowski (anyanyelvi lektor), Novákné Hanti Mirtill és Lahocsinszky Nóra voltak.

Programjaink elsősorban a német nyelv gyakorlása, szinten tartása és a nemzetiségi hagyományok ápolása köré szerveződtek, kirándulásaink során megismerkedünk a Zemplénben élő német kisebbség életével. Sabine érdekes és változatos feladatokkal készült ez alkalommal is a gyerekeknek, a jó időnek köszönhetően minden programunkat a szabadban sikerült megtartani, ami különleges hangulatot adott ennek a néhány napnak. Szókincsbővítésre és kommunikációra bőven volt lehetőség. Nem maradhatott el a tánc, az éneklés és a tábortűz sem, de még hegymászásra is volt lehetőségünk, így a hegyvidék elővilágával is ismerkedhettünk.

Jártunk Károlyfalván, az egykor önálló, ma már Sátoraljaújhelyhez csatolt német nemzetiségi településen, megismertük múltját és jelenét. Egy portán kialakított színpadon a „falu” központjában elénekeltük a magyarországi németek himnuszát is. Sárospatakon, Diósgyőrben bebarangoltuk a várakat, Mirtill néni történelmi információkkal visszavezetett minket a régi időkbe. Kassán és Szerencsen tovább kerestük a Rákóczi-szálakat, végül szerencsi csokitúránk édesítette meg a tábor utolsó napját, amely során elkészíthettük saját álom-csokoládénkat is.

Elégedett, vidám, érdeklődő gyerekek vettek körül minket.

Köszönet Vecsés Város Önkormányzatának a támogatásáért, illetve a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. NEMZ-TAB-19-0114 pályázatán nyert összegért. Ezen pénzforrások segítségével még színesebbé tudtunk tenni táborunk öt napját.

Lahocsinszky Nóra
táborvezető

Sárospatak

 

Galéria

 • Default
 • Title
 • Date
 • Random
TÖBB ÖSSZES BETÖLTÉSE